URA JA AVOIMET TYÖPAIKAT

TULE MEILLE TÖIHIN

Aquaflow Oy on osa Veolia Water Technologies -yritystä, joka on maailman johtava vesi- ja jätevesipalvelujen tarjoaja.

Jos olet vastavalmistunut tai jos olet jo kokeneempi alan ammattilainen ja etsit uusia haasteita kansainvälisessä yrityksessä, lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi CV:n kera osoitteeseen tuula.tappinen@veolia.com ja otamme sinuun yhteyttä.

Antti Salokannel palasi Aquaflow’lle vesiteknologian pariin

Antti Salokannel aloitti työuransa Aquaflow’sta lähes 15 vuotta sitten ja palasi taloon alkuvuodesta 2017 työskenneltyään useissa muissa työpaikoissa. Salokannel työskentelee projektipäällikkönä Suomeen keskittyvissä projekteissa.

”Aloitin tämän toisen työsuhteen Aquaflow’ ssa vuodenvaihteessa. Työhön sisältyy tarjouksia, projektinhallintaa, hankintoja, projektien taloutta sekä prosessisuunnittelua ja tarkastuskäyntejä”, Salokannel kertoo.

Hän opiskeli Lappeenrannassa ja valmistui diplomi-insinööriksi membraanitekniikan ja polymeerikemian laitokselta vuonna 2004. Hänen ensimmäinen työpaikkansa oli tutkijana Kuopion yliopistolla Aquaflown rahoittamassa tutkimuksessa. Sen jälkeen hänelle tarjottiin töitä Aquaflow’lla Savonlinnassa. Puolentoista vuoden pestiin sisältyi muun muassa laitosten asennustarkastuksia ja käyttöönottotehtäviä Chilessä ja Kiinassa.

Salokannel on työskennellyt myös ÅF-Consultingissa metsäteollisuuden jätevesien asiantuntijana ja Pöyryllä Outotecin projekteissa. Sieltä hän siirtyi Outotecille vesienkäsittelyosastoon prosessien ja ratkaisujen asiantuntijaksi kaivos- ja metalliteollisuuden vesienkäsittelyprojekteihin ja yleni siellä päällikkötehtäviin.

”Viime vuoden lopulla Aquaflow haki projektipäällikköä. Muistin, että vuosia sitten lähtiessäni Aquaflow’n palveluksesta minut toivotettiin tervetulleeksi takaisin. Onkin tärkeää muistaa pitää hyvät suhteet työnantajiin myös erotilanteiden yhteydessä. Niinpä päätin hakea ja olen nyt toista kertaa firmassa”, Salokannel kertoo.

”Työ on mielenkiintoista ja pääsen työskentelemään monipuolisesti vesiteknologian parissa. Tein 10 vuotta kaivos- ja metalliteollisuuden hydrometallurgisia ja vesienkäsittelyyn keskittyviä projekteja, jotka keskittyvät epäorgaanisen kemian hallintaan. Laajempi vesipuolen sektorin hallinta kiinnostaa.” Aquaflow’lla pääsen työskentelemään kunnallisen puolen jätevesiprojekteissa, juoma- ja prosessiveden käsittelyprojekteissa, eri teollisuusalojen vesienkäsittelyprojekteissa sekä myös kaivos- ja metalliteollisuuden projekteissa. Laaja-alainen vesienkäsittelysektorin projektitoiminta tuo vaihteluvuutta ja mielenkiintoa työhön.”

Salokannelta miellyttää myös työ pienemmässä yrityksessä, jossa työnteko on joustavaa. Taustalla Veolia tarjoaa kansainvälisen yrityksen osaamisen ja maailmanlaajuiset palvelut, mutta Aquaflow on suomalainen asiantuntijayritys, jolla on laaja-alainen tietämys vesiteknologiasta.

”Perheelliselle on myös helpompaa, että projektit keskittyvät Suomeen. Viisivuotiaan pojan isänä en kaipaa pitkäkestoisia ulkomaanprojekteja.”

Aquaflow tarjoaa monipuolista työtä ja mahdollisuuden oppia uutta

”Kaikkea ei opeteta koulussa”

Energiatekniikan insinööriksi valmistunut Tuomas Purhonen joutuu työssään Aquaflow’lla usein tilanteisiin, joissa koulun opit eivät riitä. Silloin täytyy vaan opetella käytännön kautta ja kysyä kokeneilta työkavereilta.

Purhonen on työskennellyt Aquaflow’n Savonlinnan toimipisteessä kesäkuusta 2017 alkaen. Sitä ennen hän oli ollut yrityksessä töissä jo kahtena kesänä.

”Aquaflow’lla on Savonlinnassa hyvä maine ja päätin aikoinaan kokeilla onneani. Pimputin ovikelloa ja kysyin, olisiko kesätöitä tarjolla”, Purhonen kertoo. Hän on Savonlinnasta kotoisin, viihtyy kaupungissa ja halusi jäädä kotiseuduilleen. Lisäkriteerinä työnhaulle hänellä oli halu työskennellä metsäteollisuuden suunnittelu- ja asennusvalvonnan parissa. Vesihuolto alana kiinnosti myös.

Opiskelujen aikana Purhonen on asunut eri puolilla Itä-Suomea. Energiatekniikan insinööriksi hän valmistui Savonia ammattikorkeakoulusta Varkaudesta. Lisäksi hän suorittanut talotekniikan perustutkinnon Savonlinnassa ja opiskellut maa- ja metsätalousyrittämistä Mikkelissä.

Nykyään hänen työhönsä kuuluu sekä suunnittelutehtäviä pöydän ääressä, että asennusvalvontaa kentällä.

”Aquaflow’lla on mahdollisuuksia suuntautua moneen asiaan, ja täällä otetaan huomioon työntekijöiden vahvuudet. Suunnittelupuolella meillä on pieni ryhmä, mutta käytännössä koko Savonlinnan konttori puhaltaa yhteen hiileen”, Purhonen kertoo.

Itä-Suomesta pääsee välillä myös kauemmaksi. Purhonen oli äskettäin kuukauden mittaisella komennuksella Etelä-Ruotsissa, missä uusittiin sellutehtaan jätevedenpuhdistamon ilmastimet. Lisäksi hän on käynyt tarkastuskäynnillä Kiinassa.

”Ulkomaanreissut houkuttelevat, ne ovat kiinnostavaa vaihtelua”, toteaa Purhonen.

Käytännöllisyys ja kansainvälisyys kiinnostavat

Aiemmin Purhonen on työskennellyt asennus-, huolto- ja konetöissä. Monipuolisesta taustasta on ollut hyötyä nykyisessä työssä, jossa vaaditaan myös kätevyyttä ja käytännön taitoja.

”Olen viihtynyt tässä työssä hyvin. Työ on vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Siihen sisältyy paljon sellaista, mitä haluan tehdä: suunnittelua ja pääsee välillä kentälle asennuksiin. Lisäksi täällä on mukavia työkavereita. On kiva tulla töihin”, Purhonen kiteyttää.

”Haluaisin kehittyä, tulla työssäni yhä paremmaksi ja mennä eteenpäin. Välillä tuntuu, että pitäisi osata ihan kaikkea. Varsinkin kentällä tarvitaan sellaista, mitä ei koulussa opeteta ja aiemmasta asennuskokemuksesta on paljon hyötyä. En ole suoranaisesti opiskellut jätevesien käsittelyä, mutta työtä tehdessä eri prosessit ovat alkaneet hahmottua .”

Työssä kehittymiseen Aquaflow tarjoaa sisäistä koulutusta ja mahdollisuuden opiskella työn ohessa. Purhonen aikoo kehittää kielitaitoaan ja laajentaa tietämystään erinlaisten kurssien avulla. Äskettäin hän suoritti Autodesk Inventor jatkokurssin ja on jo ilmoittautunut suunnittelun automatisointikurssille.

Muille alalle aikoville ja vesiosaamisesta kiinnostuneille Purhonen mainitsee, että alalla on tarjolla monipuolisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä. Ja hänen tapauksessaan myös mahdollisuus asua Itä-Suomessa, missä ovat harrastukset ja kaverit.

Itsenäinen työ Veoliassa motivoi vesihuollon diplomi-insinööriopiskelijaa

Aalto-yliopistossa yhdyskuntien vesihuoltoa opiskeleva Otso Seppälä on työskennellyt kaksi kesää Veolia Water Technologies, Aquaflow Oy:n projekteissa. Itsenäinen työ ja kokemus erilaisista projekteista ovat miellyttäneet häntä. Suomikin on tullut tutuksi, sillä ensimmäisen kesän Seppälä vietti Sodankylässä ja toisen Itä-Suomessa.

Seppälän opinnoissa alkoi kuudes vuosi ja edessä on diplomityön tekeminen. Siihenkin hän on saanut aineistoa kesän kestäneestä pilotointiprojektista Aquaflow:lle.

”Aikoinaan hain diplomi-insinööriopintoihin, koska olin hyvä matemaattisissa aineissa. Ympäristötekniikka kiinnosti, mutta se on laaja kokonaisuus. Vesihuolto oli sen sisällä selvin opintoala ja päätin erikoistua vedenkäsittelyyn”, Seppälä kertoo.

Hän oli opiskelijavaihdossa Ranskassa syksyllä 2015 ja huomasi Veolian ilmoituksen kesän projektitöistä. Koska projekti liittyi vedenkäsittelyyn ja Seppälä on lisäksi opiskellut sekä ranskaa että venäjää, hän haki ja sai kesätyöpaikan.

Seppälä on kotoisin Nurmijärveltä ja opiskelee Aalto-yliopistossa Espoossa, mutta hän oli kiinnostunut työskentelemään muuallakin Suomessa, ja myöhemmin mahdollisesti ulkomailla. Niinpä hän päätyi ensin kesäksi Lappiin ja sitten Itä-Suomeen, missä hän on päässyt käyttämään myös venäjän taitoaan.

Laitteisto kokoon ja käyttöön

”Projektissa oli oma pilot-laitteisto sellutehtaalla. Laitteisto koottiin ja laitettiin käyntiin, ja kesän ajan tein sillä testiajoja ja analyysejä lähtevästä vedestä ja lietteestä. Kesän päätteeksi laitteisto purettiin. Tein lähes kaikki työt yksin”, Seppälä selvittää.

Itsenäisyys olikin Seppälän mielestä työn parhaita puolia, ja se, että pääsee tekemään itse sekä käytännön hommia että suunnittelemaan.

”On aivan eri asia itse koota laitos ja ottaa se käyttöön kuin mennä valmiille laitokselle töihin”, Seppälä kertoo kokemuksistaan. Hän arvostaakin Veolia Aquaflow’n asiantuntijoiden ammattitaitoa, koska he hoitavat sekä asiakaskontakteja, myyntiä, suunnittelua että osaavat myös käytännössä asentaa laitteita.

”On hyvä puhua samaa kieltä asiakkaiden kanssa. Jos ei itse tiedä käytännön työstä mitään, on vaikea ymmärtää asiakkaan arkea. Veolia Aquaflow’n työnhakuilmoituksessa lukikin, että jakoavaimen pitää pysyä kädessä”, Seppälä muistelee.

Venäjän vesihuolto kiinnostaa

Valmistumisensa jälkeen Seppälä voi hyvin kuvitella työskentelevänsä Aquaflow’n kaltaisissa insinööritoimistoissa. Erityisesti häntä motivoi mahdollisuus kansainvälisiin tehtäviin vaikkapa Venäjälle, ja monipuolisen kielitaidon käyttö.

Toistaiseksi opinnot pitävät Seppälän kiireisenä, mutta hän on aktiivinen myös järjestötehtävissä, kuten ylioppilaskunnan tapahtumajärjestelyissä. Hän on myös innokas liikkuja. Päälajina on suunnistus, mutta aikaa vievät myös lavatanssit, kiipeily ja pyöräily.

Alaa vielä hakeville Seppälä toteaa, että vesihuollon työllistymismahdollisuudet ovat muiden insinöörialojen tapaan hyvät. Tehtävät ovat moninaisia ja kukin voi löytää omansa.

”Kesätöissä olen saanut vastuuta ja päässyt tekemään kaikkea. Olen huomannut, että opintojen avulla pitäisi olla rohkeutta myöntää itselleen, että minäkin osaan”, Seppälä pohtii.

Seuraa alaa ja kehitä omia vahvuuksiasi

”Mieti oma vahvuus ja kehitä se paremmaksi kuin muilla. Jokaisella pitäisi olla yksi asia, jossa on hyvä ja jota pystyy myymään. Veolialla on töissä ihmisiä, jotka ovat olleet alalla ikänsä. Eivät he aina osaa kaikkea, mutta heillä on rohkeutta tehdä asioita ja myös korjata virheitä”, Seppälä pohtii.

Hän toteaa myös, että jätevesialalla tulee koko ajan uutta opittavaa ja alan kehityksessä on tärkeää pysyä mukana.

Kesätyötä tai ensimmäisiä työpaikkojaan hakeville Seppälä muistuttaa myös omasta aktiivisuudesta. Paikkoja pitää oikeasti etsiä, ne eivät välttämättä tule tarjolle.

”Pienissä ja keskisuurissa insinööritoimistoissa ihmisillä on kiire. Pitää olla itse aloitteellinen ja hakea omalle osaamiselleen sopivia rakoja ja ottaa rohkeasti yhteyttä. Mutta ensin pitää ymmärtää, mitä yrityksessä oikeasti tehdään.”